ΑρχικήΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟΥ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟΥ

?νοιξη, καλοκαίρι, βόλτες, παραλία, ήλιος, απόλαυση!! Με προσοχή όμως... Έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει τόσες φορές ότι η ηλιακή ακτινoβολία μπορεί βλάψει το δέρμα μας, που μας έχει γίνει πλέον συνείδηση... ή μήπως όχι? Λοιπόν, τα κακά νέα είναι ότι όντως ο ήλιος μπορεί γίνει επικίνδυνος και δεν πρέπει να τον υποτιμάμε σε καμία περίπτωση. H υπεριώδης ακτινοβολία UVA είναι αυτή που προκαλεί φωτογήρανση, δηλαδή ρυτίδες, πανάδες και ευρυαγγείες, ενώ η UVB θεωρείται ένοχη για τα ηλιακά εγκαύματα. Και τα δύο φάσματα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Μην απελπίζεστε όμως, υπάρχουν και καλά νέα.. Με την κατάλληλη προστασία μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο χωρίς να ανησυχούμε για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει. Τα κατάλληλα ρούχα, τα γυαλιά ηλίου, και τα καπέλα μας προστατεύουν και υποστηρίζουν το στυλ μας.. Τα κατάλληλα αντιηλιακά υπόσχονται να μας προστατέψουν και να μας χαρίσουν στιγμές απόλαυσης στον ήλιο που τόσο αγαπάμε. Έτσι, το αντιηλιακό που θα επιλέξουμε για το πρόσωπο αλλά και για το σώμα μας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την προστασία του δέρματος και της υγείας μας γενικότερα.
 
Παρότι κατά τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες το αντιηλιακό έχει την τιμητική του, η χρήση του είναι απαραίτητη όλο το χρόνο. Το ότι ο καιρός είναι συννεφιασμένος δε σημαίνει ότι είμαστε ασφαλείς από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Το να υποθέσουμε ότι εάν δε βλέπουμε τον ήλιο δε χρειαζόμαστε αντιηλιακό είναι λάθος, αφού τα σύννεφα εμποδίζουν μόνο τις ακτίνες φωτός και όχι τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, ακόμα κι αν είναι φθινόπωρο ή χειμώνας, πρέπει πάντοτε να φοράμε αντηλιακό! Απλά, την άνοιξη και το καλοκαίρι εντείνουμε τη χρήση του ανάλογα!!
 
Το αντιηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε μέρα, και κυρίως πριν από μακρά έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα πριν πάμε στην παραλία ή στο χιόνι, αφού η αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων στο νερό ή το χιόνι ενισχύουν τη δράση τους. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται 15-30 λεπτά πριν φύγουμε από το σπίτι και να επαναλαμβάνεται αμέσως μετά την έκθεση σε ηλιακό φως. Μετά από αυτό, ο γενικός κανόνας είναι η επανάληψη της επάλειψης κάθε 2-3 ώρες κυρίως μετά το μπάνιο, το σκούπισμα με πετσέτα ή την εφίδρωση. Δεν ξεχνάμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές όπως αυτιά, μύτη, χείλη, πέλματα, παλάμες, το κάτω μέρος του λαιμού και τους αγκώνες!!
 
Κάθε γυναίκα έχει τις προτιμήσεις της για το αντιηλιακό της. Παρόλα αυτά, καλό είναι να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες όταν το επιλέγουμε. Το αντιηλιακό πρέπει να προστατεύει από ευρύ φάσμα υπεριώδους ακτινοβολίας (broad spectrum) και να έχει SPF τουλάχιστον 30. Ο δείκτης αντιηλιακής προστασίας (SPF) μετράει το ποσοστό προστασίας του δέρματος από τις ακτίνες UVB και η διάρκεια προστασίας από έγκαυμα αυξάνεται όσο ανεβαίνει ο SPF. Για παράδειγμα, ένα SPF 30 προστατεύει από το έγκαυμα κατά 97% περισσότερο από το αν δεν είχε χρησιμοποιηθεί καθόλου αντιηλιακό και ένα SPF 50 κατά 98%. 
Τα αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά στα άτομα που έχουν φωτοευαίσθητη επιδερμίδα. Όμως, η αποτελεσματικότητα του δείκτη προστασίας σχετίζεται άμεσα και με την ποσότητα εφαρμογής του αντιηλιακού. Συνεπώς, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το αντιηλιακό πραγματικά πρέπει να εφαρμόζουμε την κατάλληλη ποσότητα σε μια περιοχή!