ΑρχικήΥαλουρονικό Οξύ: Υποχρεωτικό, όχι συμπληρωματικό

Υαλουρονικό Οξύ: Υποχρεωτικό, όχι συμπληρωματικό

Γιατί το υαλουρονικό οξύ είναι απαραίτητο σε μια κρέμα προσώπου?
 
Το υαλουρονικό οξύ (hyaluronic acid ή ΗΑ) είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που παράγεται φυσιολογικά και βρίσκεται κυρίως στους συνδετικούς ιστούς, στις αρθρώσεις και στην ουσία που περιβάλλει τα κύτταρα της επιδερμίδας. Απορροφά 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και «γεμίζει» τις ρυτίδες. Επίσης, συνδυάζεται με άλλα ενεργά συστατικά όπως ρετινόλη, πεπτίδια, φυτικά εκχυλίσματα και βιταμίνη C ενισχύοντας τη δράση τους.
 
Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και με άλλα συστατικά της επιδερμίδας, έτσι και η παραγωγή υαλουρονικού οξέος αρχίζει να μειώνεται μετά τα 40. Τότε η επιδερμίδα, χάνοντας ένα από τα δομικά συστατικά της, αρχίζει να αφυδατώνεται , να χάνει τον όγκο και την ελαστικότητά της και να χαλαρώνει.
 
Ευτυχώς, η σύγχρονη κοσμετολογία κατόρθωσε συνθέσει υαλουρονικό οξύ από εκχυλίσματα φυτικών ουσιών ή και με βιοτεχνολογικές μεθόδους, με διαφορετικό μοριακό βάρος, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα ήδη σημαντικά ωφέλη του για την επιδεμίδα και την αντιγήρανση.
 
Όταν το υαλουρονικό οξύ είναι μικρού μοριακού βάρους, εισχωρεί πιο εύκολα ακόμη και στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και προσφέροντας έντονη αντιγηραντική δράση.
 
Όταν το μοριακό του βάρος είναι μεγάλο, ωφελεί την επιδερμίδα στην επιφάνειά της καθώς παραμένει στην κεράτινη στοιβάδα (δε μπορεί να τη διαπεράσει). Έτσι, την ενυδατώνει, συγκρατεί την υγρασία της και ενισχύει τον προστατευτικό φλοιό της.
 
Τα καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, έχουν δυνατό και άμεσο αποτέλεσμα. Η αίσθηση της επιδερμίδας βελτιώνεται άμεσα, δείχνει απαλότερη και πιο ελαστική. Με συστηματική χρήση, η επιδερμίδα ανακτά τον όγκο της και οι ρυτίδες "γεμίζουν" εκ των έσω.
 
Λόγω της αποτελεσματικότητας και της σηματικότητάς του, το υαλουρονικό οξύ δεν αποτελεί πλέον plus συστατικό για τις καλλυντικές συνθέσεις με αντιγήραντική δράση, αλλά έχει γίνει απαραίτητο.